Plisségordijnen top down - bottom up

Plisségordijnen zijn meer dan alleen een praktische oplossing voor licht en privacy. Ze zijn ook de sfeermakers voor elke ruimte! En het beste van alles? Door middel van de top down - bottom up functie filteren plissés licht op een prachtige manier. Of je nu gaat voor een verfijnde effen kleur of een gedurfd patroon, een plisségordijn is de perfecte aanvulling op elk interieur en geeft het een extra boost van persoonlijkheid en stijl.

Wat betekent top down - bottom up?

Een top down - bottom up functie is beschikbaar bij verschillende soorten raamdecoratie, waaronder plissés, duettes en jaloezieën. Met deze functie is het mogelijk om de bovenkant en/of onderkant afzonderlijk van elkaar te bewegen. Zo bepaal jij op elk moment van de dag jouw lichtinval en privacy. Een top down - bottom up plissé is een populaire keuze met een reden. Ze hebben een speels effect binnen jouw interieur en de keuze aan kleuren en patronen is eindeloos. Zo hebben wij voor elk interieur wat wils. Plisségordijnen worden ook nog eens op maat gemaakt, waardoor ze gebruikt kunnen worden in alle ramen.

Hoe werkt een top down - bottom up plisségordijn?

Er zijn verschillende manieren om een top down - bottom up plissé te bedienen:

  1. Bediening met twee koorden of kettingen. Zowel aan de linker- als rechterkant hangt een koord of ketting om de onderkant en bovenkant van het plisségordijn te kunnen bedienen. Het rechter koord of ketting is voor de bediening van de onderkant en het linker koord of ketting voor het bedienen van de bovenkant.

  2. Elektrische bediening. Zorgt voor gemak en is ideaal voor ramen die moeilijk te bereiken zijn, zoals schuine dakramen of hoge ramen waar je alleen bij komt met een ladder. Mocht je toch overstappen op elektrische raamdecoratie, bekijk dan ook eens de mogelijkheden van smart home. Alles is nog nooit zo makkelijk geweest!

  3. Zonder touwtjes. Jouw plissés top down - bottom up zijn ook te bedienen zonder touwtjes. Bij plissés top down - bottom up zonder touwtjes zijn er handvatten aan zowel de bovenkant als de onderkant van de plisségordijnen bevestigd, waarmee je de raamdecoratie handmatig omhoog of omlaag kunt schuiven. Extra kindvriendelijk!

De voordelen van een top down - bottom up plisségordijn

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van top down - bottom up plisségordijnen, waaronder:

  • Jij bepaalt ten altijd jouw lichtinval en privacy.
  • Er zijn meerdere manieren om jouw plisségordijnen te bedienen
  • De top down - bottom up functie is geschikt voor meerdere type ramen
  • Ze zijn een stijlvolle toevoeging voor jouw interieur

Ze kunnen wat ingewikkeld zijn om te installeren, maar daar zijn onze vakmensen voor. Wij monteren en installeren jouw top down - bottom up plisségordijn maar al te graag voor je. Ervaar de mogelijkheden van de top down - bottom up functie zelf in één van onze winkels.


Veelgestelde vragen

De bediening van paneelgordijnen kan handmatig met een koord of een trekstang. Dit is nagenoeg geruisloos.

Als je gekozen hebt voor elektrisch bedienbare raamdecoratie, dan kun je die vaak op verschillende manieren bedienen. Denk daarbij aan een aparte afstandsbediening, een app op je telefoon of tablet en soms valt je systeem te koppelen met je Smart Box. Via Google Home is het dan mogelijk een commando geven om je raamdecoratie te openen of te sluiten.

Meer over je slimme raamdecoratie zie je bij onze Smart Home opties.

Zit er stof op je jaloezieën? Pak dan een schone stofdoek, of een microvezel doekje. Doe je lamellen dicht en maak ze op die manier schoon. Zijn je jaloezieën vies of vettig? Maak dan een klein sopje met allesreiniger en maak met een spons de lamellen van je jaloezieën schoon.

Zijn je vouwgordijnen vies? Maak ze dan zo snel mogelijk met de hand, een zachte spons en lauwwarm water met eventueel een niet-synthetisch wasmiddel, schoon. Wil je ze een opfrisbeurt geven, was ze dan op exact dezelfde manier helemaal. Hang ze dan wel gelijk uit om te drogen.

Vaak vind je aan de bovenzijde van het vouwgordijn een wasinstructie voor de zekerheid.

Door de honingraatstructuur van de duettes samen met de dubbele stoflaag, zijn ze isoleren. De lucht blijft tussen de dubbele stoflaag. Ideaal in de winter, dan blijft het lekker warm in huis. In de zomer blijft het juist koeler.

Lamellen zijn voornamelijk geschikt voor ramen die tot aan de grond komen. Op die manier komen de lamellen het meest tot hun recht. Of dat nu in de woonkamer, eetkamer, keuken of slaapkamer is; dat maakt geen verschil. In de keuken is het beter om niet kiezen voor stoffen lamellen in verband met vettigheid en eventuele vlekken.

Al onze rolgordijnen maken wij op maat. Geen enkel raam is namelijk hetzelfde. We komen bij je thuis om de ramen/kozijnen op te meten, zodat we exact weten hoe hoog en breed je rolgordijnen moeten zijn. Standaardmaten zijn bij ons ook niet verkrijgbaar.

Paneelgordijnen zitten tussen raamdecoratie en gordijnen in. Als gordijnen zijn ze alleen niet zo zwaar en je speelt er toch net zo mee als met raamdecoratie. De paneelgordijnen laten je kamer ook groter lijken, doordat ze van het plafond tot aan de grond gaan. Ook kan je ze gebruiken als scheidingswand tussen bijvoorbeeld een slaapkamer en kleedkamer.

In vergelijking met een rolgordijn heeft een Multishade het voordeel dat je met de lichtinval kunt spelen. Door de banen langs elkaar heen te bewegen creëer je juist veel of minimaal licht in je kamer. Een rolgordijn kan je alleen open doen voor lichtinval, wat je volledige privacy wegneemt.

Waar duettes® 2 lagen geplisseerde stoffen heeft, bestaan plisségordijnen uit één laag gevouwen stof. Beide vouwen zich als een harmonica op als je deze omhoog trekt. Bij duettes® zie je de koorden nauwelijks, aangezien deze tussen de 2 lagen stof zitten.

Jaloezieën zijn voorzien van verstelbare lamellen die je kunt kantelen met behulp van een koord. Met het trekkoord kun je ze eenvoudig omhoog en omlaag bewegen. Shutters zijn daarentegen vaste raambekleding die stevig aan je raam bevestigd zijn. Hoewel je de lamellen wel kunt verstellen met een stok, kun je ook volledige lichtinval creëren door het luik te openen.


Lamellen is een soort raamdecoratie met verticale stroken van hout, aluminium of kunststof. Deze lamellen zijn vanaf de bovenzijde draaibaar voor meer of minder lichtinval. Helemaal openen of dichtdoen is natuurlijk ook een optie. Bediening gaat via een koord of elektrisch.

Multishades® zijn rolgordijnen met 2 verschillende banen stof. We noemen de Multishades® ook vaak duo-rolgordijnen. De 2 banen stof zijn afgewisseld met een baan transparante stof en een baan verduisterende stof.

Bij Aanhuis.nl hebben we enorm veel keuze als het gaat om rolgordijnen. Naast dat we verduisterende en (semi)transparante stoffen hebben, hebben we ook speciale rolgordijnstof voor vochtige ruimtes, of voor aparte vorm ramen zoals dakramen. Dat alles in alle kleuren en patronen die je je kan voorstellen. En natuurlijk zijn onze rolgordijnen ook elektrisch te verkrijgen.

Welke vorm raam je ook heeft, een plissé is de geschikte raamdecoratie voor ieder draai- en kiepraam. Naast dat een plissé functioneel en duurzaam is, zijn de plissés erg decoratief. Duettes of plissés met een magneetsysteem zijn ideaal voor een draai- kiepraam. Omdat het raam op twee manieren kan worden geopend, mag de raamdecoratie niet in de weg hangen.

Ja, er zijn raambekledingsopties die kunnen helpen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie in je woning. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Isolerende gordijnen: Gordijnen met een thermische voering of speciale isolerende eigenschappen kunnen helpen bij het verminderen van warmteverlies in de winter en het buiten houden van warmte in de zomer. Ze fungeren als een extra isolatielaag voor je ramen.
  • Duette® Shades: Deze gordijnen hebben een honingraatstructuur die lucht vasthoudt en helpt bij het isoleren van de ruimte. Ze zijn effectief in het verminderen van warmteverlies en het reguleren van de temperatuur in huis.
  • Rolgordijnen: ze bieden niet alleen privacy en veiligheid, maar ze helpen ook bij het isoleren van de ramen. Ze vormen een extra barrière tegen koude of warme lucht van buitenaf, waardoor de energie-efficiëntie wordt verbeterd.Je vouwgordijnen elektrisch bedienen is zeker een optie. Naast de bediening van een (slim)koord, hebben we diverse systemen waarbij je met een druk op de knop of met het gebruik van je telefoon, of je Smart Box je vouwgordijnen omhoog en omlaag kunt laten bewegen.

Vraag er zeker naar in onze winkel, we helpen je graag als het gaat om het elektrisch bedienen van je vouwgordijnen.

Blend® shutters voor draai- kiepramen monteren wij op het kozijn en zijn voorzien van een driezijdig profiel. De bevestiging in de klink wordt verlengd en geplaatst op de shutter, waardoor de shutter meebeweegt met het raam. Geïntegreerde magneten zorgen ervoor dat de shutter stevig hangt. Zo kun je dus het raam laten kiepen, zonder je raamdecoratie te verwijderen.

Bekijk alle veelgestelde vragen