Luxaflex® schoonmaken

Je hebt thuis prachtige Duette® Shades, rolgordijnen, plissés of jaloezieën van Luxaflex®. Net als bij je vloer of gordijnen is het belangrijk om ook je raamdecoratie schoon te maken. Stof en vuil komen vanzelf op je rolgordijnen of lamellen terecht. Maar een stoffige of onverzorgde woning is niet fijn, dus tijd om alles goed te reinigen.

Schoonmaaktips voor jouw Luxaflex®

Schoonmaken is voor niemand een leuke klus. Daarom hebben wij tips om je Luxaflex® snel én goed schoon te maken. Van Luxaflex® Plissé shades tot zwarte Luxaflex® jaloezieën of verduisterende Luxaflex® raamdecoratie.

Hoe verwijder je stof van je Luxaflex®?

Tegenwoordig heeft veel raamdecoratie van Luxaflex® DustBlock®, dit houdt stof, vuil en vlekken tegen. Hierdoor wordt het schoonmaken ook weer een stuk makkelijker.

Een stoflaag kun je makkelijk verwijderen met je stofzuiger. Het is hiervoor belangrijk, dat je de stofzuiger op de laagste stand zet voordat je begint. Gebruik een zachte, wat kleinere borstel om het stof van je Luxaflex® raamdecoratie af te zuigen.

Ken je de Duette® Shades van Luxaflex® al?

Hoe verwijder je spetters en vlekken van je Luxaflex®?

Als je vervuiling op je raamdecoratie hebt zitten kun je deze met een vochtige, schone doek verwijderen. Gebruik hiervoor een schone doek of een spons die zacht is, geen spons met een ruw oppervlak. Een washandje is ook geschikt als je dat prettiger vindt.

Maak een sopje van lauwwarm water en voeg er een scheutje schoonmaakazijn, biotex of soda aan toe. Hiermee is licht vuil of vet gemakkelijk te verwijderen.

Hoe maak je houten Luxaflex® schoon?

Hout is een ander materiaal en vraagt om een andere aanpak. De tips op deze pagina gelden dan ook niet voor hout. Koop voor het schoonmaken van je houten lamellen een speciale jaloezieën reiniger of Swiffer Duster.

Houten jaloezieën kun je met twee washandjes schoonmaken om de lamel van twee kanten tegelijk te reinigen. Tegenwoordig zijn er ook speciale stoffers die je kan gebruiken bij het afstoffen van houten jaloezieën.

Kun je Luxaflex® in bad schoonmaken?

Dit hangt ervan af of je de Luxaflex® raamdecoratie makkelijk los kan maken. Onderdelen als de rolbuis, de onderlat en de bovenbak kunnen beter niet nat worden. Wanneer deze onderdelen toch nat worden of niet goed drogen heb je kans dat ze gaan roesten.

Je kan je Luxaflex® raambekleding prima in bad schoonmaken. Maak een sopje met lauwwarm water en voeg daarbij een niet synthetisch wasmiddel toe. Daarna laat je de raambekleding een halfuur weken. Verwijder vervolgens alle resten van de schoonmaakmiddelen door je raambekleding met water goed af te spoelen.

Maak alles goed droog. Gebruik hiervoor een droog washandje of een theedoek. Daarna rol je de raamdecoratie naar beneden en laat je ze goed luchtdrogen. Wil je de Luxaflex® raamdecoratie bekijken? Dat kan; kom naar de winkel!

Laat je inspireren!
Lees alle blogs

Je hebt nog geen winkel gekozen

Op zoek naar de juiste woninginrichting voor jou? Kies dan jouw Aanhuis winkel in de buurt en kom langs voor advies en een inspirerende collectie. Of je nu gaat voor een totaalinrichting, of alleen een nieuwe vloer; wij helpen je!

Veelgestelde vragen

Als je gekozen hebt voor elektrisch bedienbare raamdecoratie, dan kun je die vaak op verschillende manieren bedienen. Denk daarbij aan een aparte afstandsbediening, een app op je telefoon of tablet en soms valt je systeem te koppelen met je Smart Box. Via Google Home is het dan mogelijk een commando geven om je raamdecoratie te openen of te sluiten.

Meer over je slimme raamdecoratie zie je bij onze Smart Home opties.

Jazeker! Je kunt je slimme raamdecoratie koppelen met bijvoorbeeld Google, Alexa en SmartThings. Zo kun jij je slimme raamdecoratie zelfs bedienen met spraak!

Slimme raamdecoratie is ontworpen om energiezuinig te zijn. Het verbruikt alleen elektriciteit wanneer het wordt gebruikt en heeft vaak stand-by modi om het stroomverbruik te minimaliseren.


Paneelgordijnen zitten tussen raamdecoratie en gordijnen in. Als gordijnen zijn ze alleen niet zo zwaar en je speelt er toch net zo mee als met raamdecoratie. De paneelgordijnen laten je kamer ook groter lijken, doordat ze van het plafond tot aan de grond gaan. Ook kan je ze gebruiken als scheidingswand tussen bijvoorbeeld een slaapkamer en kleedkamer.

Geweven houten raamdecoratie heeft verschillende voordelen:

  1. Geweven houten gordijnen voegen een warme, natuurlijk uitstraling toe aan je interieur door het gebruik van natuurlijke materialen zoals bamboe, riet of hout.
  2. Ze bieden uitstekende lichtregulering, waardoor je de hoeveelheid licht die je wilt binnenlaten kunt aanpassen, wat zorgt voor privacy en sfeer.
  3. Deze raamdecoratie is duurzaam en bestand tegen slijtage, waardoor ze lang meegaan en een goede investering zijn.
  4. Geweven hout past goed bij verschillende interieurstijlen, van traditioneel tot modern en minimalistisch.
  5. Ze bieden enige isolatie tegen warmte en kou, waardoor ze de energie-efficiëntie van je huis kunnen verbeteren.
  6. Over het algemeen zijn ze gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, met regelmatig stof afnemen en af en toe een lichte reiniging.
  7. Het gebruik van natuurlijke materialen maakt geweven houten raamdecoratie tot een milieuvriendelijke keuze in vergelijking met sommige synthetische alternatieven.

Al met al bieden geweven houten raamdecoraties niet alleen functionaliteit, maar ook een esthetische meerwaarde aan je huis.

Luxaflex® raamdecoratie biedt uitstekende lichtregulering, privacybescherming en isolatie-eigenschappen. Daarnaast staat Luxaflex® bekend om haar hoogwaardige kwaliteit, duurzaamheid en stijlvolle ontwerpen, waardoor het een populaire keuze is voor het verbeteren van de esthetiek en functionaliteit van je ramen!

Plisségordijnen bieden je privacy en controle over de lichtinval. Daardoor kunnen mensen niet naar binnen gluten terwijl ze tegelijkertijd de mogelijkheid bieden om de hoeveelheid natuurlijk licht in de kamer aan te passen. Zo kun je genieten van een privéruimte zonder concessies te doen aan de gewenste hoeveelheid licht! Daarnaast zijn plisségordijnen ook nog eens energie-efficiënt doordat ze fungeren als extra isolatielaag.


Lamellen is een soort raamdecoratie met verticale stroken van hout, aluminium of kunststof. Deze lamellen zijn vanaf de bovenzijde draaibaar voor meer of minder lichtinval. Helemaal openen of dichtdoen is natuurlijk ook een optie. Bediening gaat via een koord of elektrisch.

Bij Aanhuis.nl hebben we enorm veel keuze als het gaat om rolgordijnen. Naast dat we verduisterende en (semi)transparante stoffen hebben, hebben we ook speciale rolgordijnstof voor vochtige ruimtes, of voor aparte vorm ramen zoals dakramen. Dat alles in alle kleuren en patronen die je je kan voorstellen. En natuurlijk zijn onze rolgordijnen ook elektrisch te verkrijgen.

Ja, er zijn raambekledingsopties die kunnen helpen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie in je woning. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Isolerende gordijnen: Gordijnen met een thermische voering of speciale isolerende eigenschappen kunnen helpen bij het verminderen van warmteverlies in de winter en het buiten houden van warmte in de zomer. Ze fungeren als een extra isolatielaag voor je ramen.
  • Duette® Shades: Deze gordijnen hebben een honingraatstructuur die lucht vasthoudt en helpt bij het isoleren van de ruimte. Ze zijn effectief in het verminderen van warmteverlies en het reguleren van de temperatuur in huis.
  • Rolgordijnen: ze bieden niet alleen privacy en veiligheid, maar ze helpen ook bij het isoleren van de ramen. Ze vormen een extra barrière tegen koude of warme lucht van buitenaf, waardoor de energie-efficiëntie wordt verbeterd.Absoluut! Paneelgordijnen kunnen op maat worden gemaakt om naadloos aan te sluiten bij ramen van verschillende afmetingen. Of je nu grote ramen, smalle ramen of zelfs afwijkende raamformaten hebt, de panelen van paneelgordijnen kunnen worden aangepast.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Hoe Luxaflex® in de keuken schoonmaken?

De keuken is de plek waar de meeste vervuiling ontstaat. Of beter gezegd een andere vervuiling: vet. Vetvlekken op houten jaloezieën of Luxaflex® Plissé Shades verwijderen kost even wat meer moeite dan afstoffen. Maar ook voor deze klus zijn er praktische tips!

Maak een sopje van warm water en wat schoonmaakazijn om vet te verwijderen van je Luxaflex® raamdecoratie. Tip voor Luxaflex® jaloezieën: gebruik twee washandjes, zo kan je de lamellen van twee kanten tegelijk reinigen. Hoe vaak zou je de Luxaflex® in je keuken schoonmaken? Wij raden aan om dat twee keer per jaar te doen. Zo voorkom je dat vetresten in je raamdecoratie trekken.

Je Luxaflex® professioneel laten reinigen?

Twijfel je of het lukt om je raamdecoratie van Luxaflex® schoon te maken? Of kom je er gewoon niet aan toe? Dan kan je er ook voor kiezen om je Luxaflex® professioneel te laten reinigen.

Heb je nog vragen over het schoonmaken van je Luxaflex® Duette® Shades, rolgordijnen, plissés of (houten) jaloezieën? Neem dan contact op met een winkel bij jou in de buurt, wij helpen je graag.