Hoe maak je jaloezieën schoon op een gemakkelijke en effectieve manier?

Die mooie jaloezieën in je keuken of woonkamer brengen sfeer, maar hoe maak je ze eigenlijk goed schoon? Geen paniek! Wij hebben de oplossingen voor je. Leer hoe je die lastige lamellen reinigt en voorkomt dat aluminium lamellen buigen. Met onze tips zullen jouw jaloezieën weer schitteren als nooit tevoren. Lees snel verder!

Soorten jaloezieën

Er bestaan verschillende jaloezieën op maat die stuk voor stuk op hun eigen manier onderhouden moeten worden. Misschien heb je zelfs nog geen jaloezieën, maar ben je wel nieuwsgierig naar raamdecoratie die weinig onderhoud vergt. Als je wilt weten hoe je jouw (toekomstige) jaloezieën schoon en fris houdt, laten we je eerst kennismaken met de diverse soorten:

 • Houten jaloezieën. Ze geven een warme en natuurlijke sfeer aan elke kamer en zijn verkrijgbaar in verschillende soorten hout en afwerkingen.
 • Aluminium jaloezieën. Deze zijn perfect als je een moderne uitstraling wilt. Ze zijn licht van gewicht, gaan lang mee en zijn te verkrijgen in allerlei kleuren en maten.
 • Verticale jaloezieën. Ze zijn handig voor grote ramen en schuifdeuren, omdat ze makkelijk open en dicht kunnen.
 • Horizontale jaloezieën. Met deze jaloezieën voeg je stijl toe aan je woning. Daarnaast zijn ze handig om het licht en je privacy in huis te regelen.

Wat je smaak ook is, jaloezieën zijn een fantastische keuze om het licht en de privacy in je huis te regelen, terwijl ze tegelijkertijd stijl toevoegen aan je interieur.

Ontdek onze jaloezieën

Klaar met stof? Maak je jaloezieën schoon met de tips en tricks van Aanhuis.nl!

Waarom jaloezieën regelmatig reinigen?

Stel je voor dat je vensters fungeren als de ogen van je huis. Ze zien alles en bieden je een kijkje naar buiten. Maar wat als die vensterogen halfdichtgeknepen zijn door stof en vuil, waardoor ze niet langer helder kunnen zien? Dat zou toch jammer zijn? Jaloezieën vormen als het ware de wimpers van die vensters, ze voegen karakter en stijl toe aan je interieur, maar hebben ook aandacht nodig. Regelmatig je jaloezieën schoonmaken is als een verfrissende oogspoeling voor je huis. Het helpt niet alleen om dat prachtige daglicht binnen te laten en je uitzicht te verbeteren, maar het zorgt er ook voor dat je huis er van binnen en buiten stralend uitziet.

De voordelen van jouw jaloezieën schoonmaken zijn overduidelijk: je behoudt niet alleen de esthetische charme, maar verlengt ook de levensduur van je jaloezieën. Stof en vuil kunnen namelijk na verloop van tijd schade aanrichten aan materialen en mechanismen, wat kan leiden tot vervanging op de lange termijn. Kortom, schoonmaken is niet alleen goed voor het uiterlijk, maar ook voor de levensduur en duurzaamheid van je jaloezieën.

Meer weten? Kom gezellig langs!

Voorbereiding op het schoonmaken van jaloezieën

Voorbereiding is de sleutel tot succes. Je hebt niet veel nodig, maar de juiste benodigdheden maken het verschil. Zorg ervoor dat je het volgende bij de hand hebt:

 • Een zachte doek
 • Een emmer met lauwwarm water
 • Een mild schoonmaakmiddel

Als je houten jaloezieën hebt, is het een goed idee om houtreiniger te gebruiken die geschikt is voor het behoud van hun prachtige afwerking. Bij het schoonmaken van je jaloezieën op hogere ramen is veiligheid ook belangrijk, dus zorg ervoor dat je een stabiele trap of opstapje hebt als je jouw jaloezieën gaat schoonmaken. En laten we eerlijk zijn, schoonmaken kan soms een beetje morsen betekenen, dus het is slim om een oude handdoek of zeil op de vloer te leggen om eventuele druppels op te vangen. Dus, voordat je begint met het verwijderen van stof en het laten stralen van je jaloezieën, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en deze klus met een glimlach kunt klaren!

Reinigen van horizontale- en verticale jaloezieën

Om je horizontale- en verticale jaloezieën mooi te houden, begin je door voorzichtig met het afstoffen door middel van je plumeau. Dit verwijdert snel het oppervlakkige stof. Vervolgens kun je een stofzuiger met borstelopzetstuk gebruiken om de resterende stof en vuil te verwijderen. Voor een grondigere reiniging kun je een milde zeepoplossing maken en een zachte doek gebruiken om voorzichtig elk lamel af te vegen.

Reinigen van houten jaloezieën

Bij het schoonmaken van houten jaloezieën is voorzichtigheid geboden. Begin met het verwijderen van stof met een plumeau of een zachte doek om krassen te voorkomen. Gebruik daarna een houtreiniger die geschikt is voor het type hout dat je hebt. Zorg ervoor dat je niet te veel vocht gebruikt; een vochtige doek is voldoende, vermijd doordrenken. Zorg ervoor dat je ze goed droogt om waterschade te voorkomen voordat je ze weer ophangt en hun pracht herstelt.

Reinigen van aluminium jaloezieën

Bij het reinigen van aluminium jaloezieën, begin je met het verwijderen van stof met een plumeau. Vervolgens kun je een vochtige doek gebruiken met een mild schoonmaakmiddel om vuil en vlekken te verwijderen. Zorg ervoor dat je ze goed afdroogt om waterafdrukken te voorkomen, vooral als je jaloezieën in de kleur zwart hebt gekozen. Een laatste poetsbeurt zal ze laten glanzen en je ruimte opvrolijken.

Deze eenvoudige stappen helpen je om je jaloezieën in topconditie te houden, zodat ze er weer als nieuw uitzien.

Alternatieve reinigingsmethoden en tips

Er zijn ontelbare manieren om jaloezieën schoon te krijgen. Hier zijn nog een paar alternatieve methoden die je kunt uitproberen:

 • Natuurlijke reinigingsmiddelen en doe-het-zelf oplossingen: maak gebruik van alledaagse huishoudelijke ingrediënten zoals azijn en water of mild afwasmiddel gemengd met water om vlekken en vuil te verwijderen zonder schadelijke chemicaliën.
 • Preventieve maatregelen om het schoonmaken te vergemakkelijken: houd huisdieren weg van jaloezieën om ophoping van dierenhaar te voorkomen, en geef je jaloezieën een snelle stofzuigerbeurt tijdens je wekelijkse opruimronde om te voorkomen dat stof zich ophoopt. Deze eenvoudige maatregelen kunnen het reguliere schoonmaken aanzienlijk verminderen en je jaloezieën langer schoon en stralend houden.

Onderhoudstips

Nog jarenlang van je jaloezieën genieten? Maak dan gebruik van deze tips:

 • Voorkom stofophoping door regelmatig een zachte doek of plumeau te gebruiken om jaloezieën af te vegen.
 • Stel een periodiek reinigingsschema op om regelmatige schoonmaakbeurten in te plannen, wat zorgt voor gestructureerd onderhoud en minder intensieve schoonmaak in de toekomst.
 • Gebruik luchtreinigers: plaats luchtreinigers in de ruimte om de hoeveelheid stof en allergenen in de lucht te verminderen. Dit zal helpen om stofophoping op de jaloezieën te verminderen.
 • Ventileer regelmatig: zorg voor goede ventilatie in de ruimte. Frisse lucht kan helpen bij het verminderen van stof en vocht, waardoor je jaloezieën langer schoon blijven.
 • Gesloten jaloezieën: sluit je jaloezieën als je het huis verlaat of als je gaat slapen, zo voorkom je dat stof zich ophoopt op de lamellen

Dus, waar wacht je nog op? Haal je schoonmaakspullen tevoorschijn en laat je jaloezieën schitteren als nooit tevoren!

Hulp nodig? Neem contact met ons op!

Dominique
Geschreven door Dominique
Geschreven door
Dominique

Of het nu gaat om het mooie gordijn van je buurman, de prachtige vloer van je beste vriendin of de wasmachinekast bij je ouders is, inspiratie is overal om ons heen. Als het gaat om het inrichten van je woning, is het soms lastig om te weten waar te beginnen en welke stijl het beste bij jou past. Maar met de juiste inspiratie en informatie kunnen wij samen met jou, je droominterieur realiseren.

Onze blogs bij Aanhuis.nl zijn de perfecte plek om die inspiratie en informatie te vinden. Van de nieuwste trends tot praktische tips voor het inrichten van kleine ruimtes. We geloven dat iedereen een mooi en functioneel huis kan creëren, ongeacht het budget of de grootte van de woning.

Dus laat je vermaken en laat je inspireren door onze informatieve en inspirerende blogs. Kom steeds dichter bij jouw droominterieur en maak van jouw huis een thuis met Aanhuis.nl!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief