Zo maak je jouw pvc vloer schoon!

Regelmatig je pvc vloer schoonmaken en reinigen zorgt voor jarenlang leef plezier. PVC staat bekend als onderhoudsarm en eenvoudig schoon te maken. Het schoonmaken van een pvc vloer kan met warm water en een dweil, simpel toch? We vertellen je graag waar je op moet letten bij het reinigen van jouw pvc vloer, welke schoonmaakmiddelen en speciale pvc reinigers jij kunt gebruiken en geven we tips over het onderhouden van jouw vloer.

Hoe reinig je een pvc vloer: let hier altijd op

Het schoonmaken van een pvc vloer heeft een aantal vuistregels. Door deze vuistregels altijd in je achterhoofd te houden, blijft jouw pvc vloer zo goed als nieuw.

 • Maak regelmatig schoon door te stofzuigen en te dweilen, hierdoor is het schoonmaken van de pvc vloer eenvoudiger

 • Gebruik als het kan een stofzuigerkop met borstels, zodat het harde plastic de vloer niet raakt

 • Gebruik nooit bijtende schoonmaakmiddelen voor het reinigen van een pvc vloer

 • Gebruik nooit kokend water om de pvc vloer te dweilen, dit kan de vloer vervormen

Maak een afspraak

Schoonmaken pvc vloer: dit zijn de opties

Waarmee moet je je pvc vloer schoonmaken? De meeste vlekken zijn met warm water en een dweil te verwijderen, maar we kunnen ons voorstellen dat je soms een extra hygiënische optie wilt. Daarom zijn er allerlei andere mogelijkheden voor het reinigen van je pvc vloer.

PVC vloer schoonmaken met schoonmaakazijn

Een pvc vloer schoonmaken met schoonmaakazijn is eenvoudig en voordelig. Het enige dat je nodig hebt, is een sopje van warm water met een scheutje schoonmaakazijn en een dweil of mop. Schoonmaakazijn is alleen nodig als je vloer echt vies en plakkerig is. Als dit niet het geval is, kun je ook alleen warm water gebruiken.

PVC vloer reinigen met een schrobmachine

Als er vlekken op de vloer zitten die niet makkelijk te verwijderen zijn, kun je je pvc vloer reinigen met een schrobmachine of schrobzuigmachine. Het is belangrijk dat je hierbij geen agressieve oplosmiddelen gebruikt om schoon te maken.


Kun je een pvc vloer reinigen met een stoomreiniger?

Nee, het is beter om een pvc vloer niet te reinigen met een stoomreiniger. De pvc stroken kunnen namelijk vervormen door de hitte van de stoom. Er zijn soorten pvc die minder gevoelig zijn voor vervormingen door stoom, maar daarbij is het belangrijk om de stoomreiniger niet te lang op dezelfde plek te houden en altijd een doek tussen de stoomreiniger en de vloer te houden. Daarnaast moet de pvc vloer per se in de lengte van de voegen gestoomd worden en mag de stoomreiniger niet te lang op de voegen gehouden worden.

PVC vloer schoonmaken met groene zeep of allesreiniger

Om de kwaliteit van je pvc vloer te behouden is het beter om je pvc vloer niet schoon te maken met groene zeep, afwasmiddel of alles reiniger. Deze schoonmaakmiddelen maken de vloer erg glad en laten namelijk een klein laagje vet achter op je vloer. Allesreiniger bevat namelijk bepaalde chemicaliën die niet altijd even goed samengaan met de toplaag van een pvc vloer. Hierdoor krijg je doffe of glimmende plekken. Daarnaast kan iedere soort zeep, dus ook groene zeep, strepen veroorzaken. Laat je in één van onze Aanhuis.nl winkels adviseren over het schoonmaken van je pvc vloer.


Bezoek onze winkel

Je hebt nog geen winkel gekozen

Op zoek naar de juiste woninginrichting voor jou? Kies dan jouw Aanhuis winkel in de buurt en kom langs voor advies en een inspirerende collectie. Of je nu gaat voor een totaalinrichting, of alleen een nieuwe vloer; wij helpen je!

Veelgestelde vragen

Dat vinden wij een begrijpelijke vraag. Om deze goed te kunnen beantwoorden hebben we meer info nodig. Want een nieuwe pvc vloer kopen en laten leggen is een heel project. Het gaat om meer dan alleen die prachtige nieuwe vloer. Is het nodig om de ondergrond egaliseren? Ook dat is onderdeel van het traject vloer laten leggen.

En tot slot natuurlijk de volledige afwerking, want ook de plinten worden aangebracht. Als we alles compleet hebben maken we uiteraard graag een offerte voor je!

Jazeker! Behalve dat pvc heel sterk, krasbestendig en niet vlekgevoelig is, is het ook nog eens waterbestendig! Pvc vloeren lenen zich uitstekend voor vochtige ruimten als een keuken of badkamer. Verlijmde pvc vloeren zijn waterbestendig maar niet bestand tegen lekkages. De pvc vloeren van COREtec zijn zelfs 100% watervast! Vraag deskundig advies in onze winkel.

Is pvc geschikt voor de badkamer en de keuken?

Behalve dat pvc heel sterk, krasbestendig en niet vlekgevoelig is, is het ook erg waterbestendig. En daarmee uitermate geschikt voor vochtige ruimten als een keuken of een badkamer. Rondom een wasbak of vaatwasser waar ‘spatwater’ aanwezig is of waar weleens iets valt, is pvc heel geschikt. We merken graag op dat pvc zich het best in de badkamer onderhoud wanneer er een douchebak aanwezig is. Wij raden niet aan om pvc in de douchehoek te leggen.Een pvc vloer kan je zeker combineren met vloerverwarming. Dat kan ingefreesde of elektrische vloerverwarming zijn. Laat je in ieder geval adviseren welke pvc vloer het beste past bij jouw wensen en woonsituatie want de verschillende soorten vloerverwarming werken net iets anders.

Kies een hoogwaardige pvc vloer met een lange levensduur zodat je jaren vooruit kunt. Omdat de diktes van pvc vloeren en de samenstelling van het materiaal verschillend zijn is de mate waarin ze warmte doorgeven naar de ruimte ook anders. Graag geven wij je goed advies, dan haal jij het maximale uit je nieuwe pvc vloer!


Pvc heeft de eigenschap dun te zijn. Maar wat zegt dat over de kwaliteit? En hoe dik moet jouw pvc vloer dan eigenlijk zijn? Al onze merken PVC vloeren hebben een slijtlaag. De slijtlaag zorgt voor de krasbestendigheid en ook voor een lange levensduur van de vloer. Voor beiden geldt dat het wel afhankelijk is van de mate van het gebruik en het onderhoud. Het komt er op neer dat hoe dikker de slijtlaag, hoe minder snel krassen in jouw vloer.

Alle pvc vloeren hebben dus een slijtlaag. Heel fijn! Mocht je pvc in jouw huis overwegen dan heb je aan 0,25mm voldoende. Wil je pvc voor zwaar en/of projectmatig gebruik dan kom je gauw op een dikte van; 0,55mm tot 0,70mm voor zwaar huishoudelijk gebruik tot zwaar projectmatig en industrieel gebruik zoals in een winkel of in een fabriek.Het materiaal waarvan pvc vloeren en laminaat vloeren gemaakt worden is verschillend. Daar zie je aan de bovenkant niets van. Beide vloersoorten zien eruit als bijvoorbeeld een echt eikenhouten vloer. Het verschil zit wel in de eigenschappen van de vloer, bij de productie van laminaat worden verschillende lagen, waaronder hout, op elkaar geperst. Hierdoor is laminaat dikker dan pvc.

Omdat hout een van de bestanddelen van laminaat is kan je deze vloersoort beter niet kiezen voor bijvoorbeeld een badkamer. Een pvc vloer is bestand tegen water en daarmee prima geschikt voor vochtige ruimtes.

Bij pvc klikvloeren en laminaat vloeren die op een ondervloer gelegd worden hoor je wel wat woongeluiden. Een verlijmde PVC vloer geeft weinig contactgeluid en is zeer geschikt voor vloerverwarming.


Moet onder elke pvc vloer een ondervloer gelegd worden? Van welk materiaal is de ondervloer? En kan je ondervloer en pvc vloer ook combineren met vloerverwarming? Tegenwoordig zijn er pvc vloeren met geïntegreerde ondervloer, dit is een fijne oplossing wanneer de ondergrond niet egaal is. Zoals je merkt zijn er veel mogelijkheden en dus ook evenveel oplossingen. Kom naar onze winkel en wij adviseren je graag over jouw specifieke situatie.

Het blijft een kwestie van smaak. Maar wanneer je een strakke pvc vloer hebt liggen adviseren wij deze af te werken met een strakke mdf plint. De plinten zijn uiteraard in verschillende hoogten leverbaar. Geef deze dezelfde kleur als jouw muren of juist een contrasterende kleur en af is jouw ruimte!


Na het uitzoeken bestellen we je pvc vloer en komen we deze desgewenst leggen, inclusief het egaliseren en de afwerking. Onze stoffeerders zorgen er voor dat het leggen van de ondervloer en het egaliseren perfect worden uitgevoerd. Hierdoor kan de pvc vloer (click of dryback) strak worden gelegd en kun jij optimaal genieten van een mooie vloer die op de juiste manier is gelegd. Zeker zijn van een goed resultaat? Dan kun je je pvc vloer dus het beste laten leggen.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Stappenplan voor reinigen pvc vloer

Hoe moet je nu precies je pvc vloer schoonmaken? Hieronder vind je een handig stappenplan over hoe je je pvc vloer moet reinigen.

 1. Stofzuig de vloer.
  Het is belangrijk dat de vloer stof- en zandvrij is. Als er nog veel zand, stof en ander materiaal op de vloer ligt, kan dit krassen veroorzaken tijdens het dweilen. We raden aan de vloer minstens één keer per week te stofzuigen, afhankelijk van de mate van gebruik.

 2. Dweil de vloer.
  Een pvc vloer kan goed tegen water, maar het is niet nodig om veel water te gebruiken bij het dweilen. Wring de dweil of mop dus goed uit, want hier ga je met het laten drogen van de vloer profijt van hebben. Dweil altijd met de nerf mee, zodat je ook de naden schoonmaakt. Zorg daarnaast regelmatig voor een schone dweil.

 3. Laat de vloer drogen.
  Door de pvc vloer aan de lucht te laten drogen, krijg je het mooiste resultaat. Als je niet te nat hebt gedweild, is de vloer binnen mum van tijd droog.

PVC vloer schoonmaken na leggen

Heb je net een nieuwe pvc vloer laten leggen? Dan is er waarschijnlijk nog wat stof en vuil zichtbaar dat is veroorzaakt door het leggen van de vloer. Begin met grondig stofzuigen, zodat al het losse vuil weg is. Daarna kun je de vloer dweilen met een sopje naar eigen keuze, in lijn met de tips die we in je eerder hebben gegeven. Laat de vloer na het dweilen goed drogen en plaats direct viltjes onder stoelen en tafels. Een goed begin is het halve werk!

Onderhoud rondom pvc vloer reinigen

Met het goed schoonmaken van je pvc vloer ben je al een eind op weg, maar er is meer mogelijk op het gebied van preventief onderhoud van jouw vloer:

 • Plaats beschermviltjes onder stoel- en tafelpoten;

 • Gebruik een kunststof onderlegger onder bureaustoelen met wieltjes;

 • Leg bij iedere buitendeur een mat, zodat je zo min mogelijk vuil mee naar binnen neemt;

 • Plaats een vloerkleed op plekken waar je veel loopt, zoals in de zithoek. Bij Aanhuis.nl kun je uit allerlei collecties kiezen en in elke gewenste vorm op maat laten maken!

Heb je nog vragen over het schoonmaken van jouw pvc vloer? De vakmensen van Aanhuis.nl staan voor jou klaar. Kom naar de winkel en vraag om advies!