Zo maak je jouw pvc vloer schoon!

Regelmatig je pvc vloer schoonmaken en reinigen zorgt voor jarenlang leef plezier. PVC staat bekend als onderhoudsarm en eenvoudig schoon te maken. Het schoonmaken van een pvc vloer kan met warm water en een dweil, simpel toch? We vertellen je graag waar je op moet letten bij het reinigen van jouw pvc vloer, welke schoonmaakmiddelen en speciale pvc reinigers jij kunt gebruiken en geven we tips over het onderhouden van jouw vloer.

Hoe reinig je een pvc vloer: let hier altijd op

Het schoonmaken van een pvc vloer heeft een aantal vuistregels. Door deze vuistregels altijd in je achterhoofd te houden, blijft jouw pvc vloer zo goed als nieuw.

 • Maak regelmatig schoon door te stofzuigen en te dweilen, hierdoor is het schoonmaken van de pvc vloer eenvoudiger

 • Gebruik als het kan een stofzuigerkop met borstels, zodat het harde plastic de vloer niet raakt

 • Gebruik nooit bijtende schoonmaakmiddelen voor het reinigen van een pvc vloer

 • Gebruik nooit kokend water om de pvc vloer te dweilen, dit kan de vloer vervormen

Ben je benieuwd naar de kosten? Vraag een offerte aan.

Schoonmaken pvc vloer: dit zijn de opties

Waarmee moet je je pvc vloer schoonmaken? De meeste vlekken zijn met warm water en een dweil te verwijderen, maar we kunnen ons voorstellen dat je soms een extra hygiënische optie wilt. Daarom zijn er allerlei andere mogelijkheden voor het reinigen van je pvc vloer.

PVC vloer schoonmaken met schoonmaakazijn

Een pvc vloer schoonmaken met schoonmaakazijn is eenvoudig en voordelig. Het enige dat je nodig hebt, is een sopje van warm water met een scheutje schoonmaakazijn en een dweil of mop. Schoonmaakazijn is alleen nodig als je vloer echt vies en plakkerig is. Als dit niet het geval is, kun je ook alleen warm water gebruiken.

PVC vloer reinigen met een schrobmachine

Als er vlekken op de vloer zitten die niet makkelijk te verwijderen zijn, kun je je pvc vloer reinigen met een schrobmachine of schrobzuigmachine. Het is belangrijk dat je hierbij geen agressieve oplosmiddelen gebruikt om schoon te maken.


Kun je een pvc vloer reinigen met een stoomreiniger?

Nee, het is beter om een pvc vloer niet te reinigen met een stoomreiniger. De pvc stroken kunnen namelijk vervormen door de hitte van de stoom. Er zijn soorten pvc die minder gevoelig zijn voor vervormingen door stoom, maar daarbij is het belangrijk om de stoomreiniger niet te lang op dezelfde plek te houden en altijd een doek tussen de stoomreiniger en de vloer te houden. Daarnaast moet de pvc vloer per se in de lengte van de voegen gestoomd worden en mag de stoomreiniger niet te lang op de voegen gehouden worden.

PVC vloer schoonmaken met groene zeep of allesreiniger

Om de kwaliteit van je pvc vloer te behouden is het beter om je pvc vloer niet schoon te maken met groene zeep, afwasmiddel of alles reiniger. Deze schoonmaakmiddelen maken de vloer erg glad en laten namelijk een klein laagje vet achter op je vloer. Allesreiniger bevat namelijk bepaalde chemicaliën die niet altijd even goed samengaan met de toplaag van een pvc vloer. Hierdoor krijg je doffe of glimmende plekken. Daarnaast kan iedere soort zeep, dus ook groene zeep, strepen veroorzaken. Laat je in één van onze Aanhuis.nl winkels adviseren over het schoonmaken van je pvc vloer.


Je hebt nog geen winkel gekozen

Op zoek naar de juiste woninginrichting voor jou? Kies dan jouw Aanhuis winkel in de buurt en kom langs voor advies en een inspirerende collectie. Of je nu gaat voor een totaalinrichting, of alleen een nieuwe vloer; wij helpen je!

Veelgestelde vragen

De kosten van een pvc vloer variëren afhankelijk van factoren als de kwaliteit, het merk, de stijl en het aantal vierkante meters. Houd daarom rekening met de benodigde oppervlakte voor een nauwkeurige schatting van de kosten. Is het daarnaast nodig om de ondergrond te egaliseren? Ook dat is onderdeel van het traject vloer laten leggen.

En tot slot natuurlijk de volledige afwerking, want ook de plinten worden aangebracht. Als we alles compleet hebben maken we uiteraard graag een offerte voor je op!

Een groot voordeel van beton ciré is dat de vloer waterdicht is. Zeker geschikt voor ruimtes als de badkamer, toilet en keuken. En naast dat de vloer waterdicht is, is deze ook nog supersterk, krasbestendig en goed te onderhouden.

Jazeker! Behalve dat clickvinyl heel sterk, krasbestendig en niet vlekgevoelig is, is het ook nog eens waterbestendig! Pvc vloeren lenen zich uitstekend voor vochtige ruimten als een keuken of badkamer. Verlijmde pvc vloeren zijn waterbestendig maar niet bestand tegen lekkages. De clickvinyl vloeren van COREtec zijn zelfs 100% watervast! Vraag deskundig advies in onze winkel.

Is clickvinyl geschikt voor de badkamer en de keuken?

Behalve dat clickvinyl heel sterk, krasbestendig en niet vlekgevoelig is, is het ook erg waterbestendig. En daarmee uitermate geschikt voor vochtige ruimten als een keuken of een badkamer. Rondom een wasbak of vaatwasser waar ‘spatwater’ aanwezig is of waar weleens iets valt, is pvc heel geschikt. We merken graag op dat clickvinyl zich het best in de badkamer onderhoud wanneer er een douchebak aanwezig is. Wij raden niet aan om clickvinyl in de douchehoek te leggen.Een HPL vloer (High Pressure Laminate) is opgebouwd uit verschillende lagen met als buitenste beschermlaag die bestaat uit melaminehars en is erg hard. Dus ja, door de harde toplaag is een HPL vloer krasvast en geschikt voor drukke ruimtes.

Tapijt is de meest geluiddempende vloerbedekking die je kunt kiezen. En hoe dikker, hoe beter. Dat is vaak ook de reden dat we tapijt vaak leggen in een slaapkamer of in hotels. Naast dat tapijt natuurlijk zacht, comfortabel en warm is.

Tapijt of vloerbedekking is, als je de vloer goed blijft onderhouden, een hygiënische vloer. Stof, haren en kruimels krijg je gemakkelijk weg met de stofzuiger. Vaak heb je bij tapijt last van zand, of je nu een hoog- of laagpolig tapijt hebt. Met een goede schoonloopmat heb je dat probleem opgelost.

Een pvc vloer kan je zeker combineren met vloerverwarming. Dat kan ingefreesde of elektrische vloerverwarming zijn. Laat je in ieder geval adviseren welke pvc vloer het beste past bij jouw wensen en woonsituatie want de verschillende soorten vloerverwarming werken net iets anders.

Kies een hoogwaardige pvc vloer met een lange levensduur zodat je jaren vooruit kunt. Omdat de diktes van pvc vloeren en de samenstelling van het materiaal verschillend zijn is de mate waarin ze warmte doorgeven naar de ruimte ook anders. Graag geven wij je goed advies, dan haal jij het maximale uit je nieuwe pvc vloer!


Zeker, dat kan! Doe het niet te vaak, 2 keer per maand is voldoende. Zorg er wel voor dat je de vloer niet te vochtig maakt en dat hij goed kan drogen. Gebruik ook een klein beetje zeep (25 ml) op een grote emmer koud water ( 5 liter). Warm water verdampt sneller, zodat de zeepresten achter blijven en je vloer gaat plakken en strepen achter kan laten.

Onze vakmensen zijn zo opgeleid dat ze alle vloeren voor je leggen. Wil jij een mooie eiken vloer in je woning? Schakel dan zeker Aanhuis.nl in. We helpen je graag!

Zeker! Onze vakmensen leggen de vloer die jij bij ons in de winkel hebt uitgekozen. Zo ook een laminaatvloer.

Om aan iedere smaak te voldoen hebben we bij Aanhuis.nl een uitgebreide collectie duurzame vloeren op de markt gebracht. Denk daarbij aan Marmoleum, pvc (zonder de weekmakers) en CorQ, een vloer gemaakt van kurk.

Creatino, Marmoleum Click, Organico, Natuur CorQ en CorQ, dat zijn de namen die je in de gaten mag houden! Deze vloeren zijn klikbaar, dus is er geen verlijming nodig. Deze zijn verhuisbaar, wat ze nog duurzamer maken.

De linoleum vloeren, die vallen onder de merknaam Marmoleum® zijn duurzame vloeren met een hoge kwaliteit. Ze zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen, waardoor de vloer ook echt duurzaam is. Hij draagt bij aan een gezond binnenklimaat.

De oppervlakte van de ruimte speelt een rol. Laat daarom de stylist in de winkel goed met je meedenken. Verder is de kleur en de structuur belangrijk. Het geeft een bepaald karakter weer. Hoogpolig of grof geweven is meer voor een nonchalante uitstraling, laagpolige kleden zijn vaak wat netter en strakker.

Laat je vooral inspireren in onze winkel en bekijk samen met de stylist wat bij jou en je woning past.

Al onze duurzame vloeren zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen die hernieuwbaar zijn; een eco-lijn vloeren met respect voor natuur. De vloeren zijn 100% recyclebaar en laten een minimale footprint achter.

Precies weten welke natuurlijke stoffen voor welke vloer? Kom langs in onze winkel om het te zien!

Pvc heeft de eigenschap dun te zijn. Maar wat zegt dat over de kwaliteit? En hoe dik moet jouw pvc vloer dan eigenlijk zijn? Al onze merken PVC vloeren hebben een slijtlaag. De slijtlaag zorgt voor de krasbestendigheid en ook voor een lange levensduur van de vloer. Voor beiden geldt dat het wel afhankelijk is van de mate van het gebruik en het onderhoud. Het komt er op neer dat hoe dikker de slijtlaag, hoe minder snel krassen in jouw vloer.

Alle pvc vloeren hebben dus een slijtlaag. Heel fijn! Mocht je pvc in jouw huis overwegen dan heb je aan 0,25mm voldoende. Wil je pvc voor zwaar en/of projectmatig gebruik dan kom je gauw op een dikte van; 0,55mm tot 0,70mm voor zwaar huishoudelijk gebruik tot zwaar projectmatig en industrieel gebruik zoals in een winkel of in een fabriek.HPL betekent High Pressure Laminate. Vaak noemen we deze vloer ook wel een laminaatvloer voorzien van een UV beschermende en gekleurde toplaag. Een HPL vloer is geschikt voor vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens.

Het voornaamste verschil is dat de vloeren verschillende bestanddelen bevatten. Een beton ciré vloer heeft een stuclaag van cement met kunststof-harder terwijl een gietvloer opgebouwd is uit lagen en deze gietlagen uit kunsthars bestaan.

Eigenlijk zijn er geen verschillen. Karpet komt van het Engelse woord 'carpet', vandaar dat wij ook vaak karpet zeggen. Veel gemakkelijker is om het een vloerkleed te noemen, dat dekt de lading goed.

De overeenkomst is dat ze beiden van kunststof gemaakt zijn. Vinyl is meestal iets dikker en flexibeler dan pvc. Beide vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en dessins. Wil je het verschil zelf bekijken? Doen! Kom langs in onze winkel!


Het materiaal waarvan pvc vloeren en laminaat vloeren gemaakt worden is verschillend. Daar zie je aan de bovenkant niets van. Beide vloersoorten zien eruit als bijvoorbeeld een echt eikenhouten vloer. Het verschil zit wel in de eigenschappen van de vloer, bij de productie van laminaat worden verschillende lagen, waaronder hout, op elkaar geperst. Hierdoor is laminaat dikker dan pvc.

Omdat hout een van de bestanddelen van laminaat is kan je deze vloersoort beter niet kiezen voor bijvoorbeeld een badkamer. Een pvc vloer is bestand tegen water en daarmee prima geschikt voor vochtige ruimtes.

Bij pvc klikvloeren en laminaat vloeren die op een ondervloer gelegd worden hoor je wel wat woongeluiden. Een verlijmde PVC vloer geeft weinig contactgeluid en is zeer geschikt voor vloerverwarming.


Marmoleum® is de merknaam van linoleum. Hier zit dan ook geen verschil in, linoleum is de vloersoort en Marmoleum® is een merknaam daarvan. Vaak gebruiken we Marmoleum®, omdat dat voor de meeste mensen bekender is dan linoleum.

Moet onder elke pvc vloer een ondervloer gelegd worden? Van welk materiaal is de ondervloer? En kan je ondervloer en pvc vloer ook combineren met vloerverwarming? Tegenwoordig zijn er pvc vloeren met geïntegreerde ondervloer, dit is een fijne oplossing wanneer de ondergrond niet egaal is. Zoals je merkt zijn er veel mogelijkheden en dus ook evenveel oplossingen. Kom naar onze winkel en wij adviseren je graag over jouw specifieke situatie.

In principe kan je zowel laag- als hoogpolig kiezen. Echter hoogpolig tapijt is door de lange polen lastiger goed schoon te maken. Wil je toch graag hoogpolig tapijt, dan kan je een vloerkleed overwegen.

Vinyl ligt het lekkerste op een gladde en stofvrije ondergrond. Dat is de reden dat wij de vloer vaak egaliseren voordat we de vloer leggen. Je kunt ook kiezen voor een ondervloer met dezelfde gladde eigenschappen. Dan zorg je ook nog voor isolatie. Het is ook mogelijk om (elektrische) vloerverwarming onder je vinyl vloer te laten leggen.

Het blijft een kwestie van smaak. Maar wanneer je een strakke pvc vloer hebt liggen adviseren wij deze af te werken met een strakke mdf plint. De plinten zijn uiteraard in verschillende hoogten leverbaar. Geef deze dezelfde kleur als jouw muren of juist een contrasterende kleur en af is jouw ruimte!


Na het uitzoeken bestellen we je pvc vloer en komen we deze desgewenst leggen, inclusief het egaliseren en de afwerking. Onze stoffeerders zorgen er voor dat het leggen van de ondervloer en het egaliseren perfect worden uitgevoerd. Hierdoor kan de pvc vloer (click of dryback) strak worden gelegd en kun jij optimaal genieten van een mooie vloer die op de juiste manier is gelegd. Zeker zijn van een goed resultaat? Dan kun je je pvc vloer dus het beste laten leggen.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Stappenplan voor reinigen pvc vloer

Hoe moet je nu precies je pvc vloer schoonmaken? Hieronder vind je een handig stappenplan over hoe je je pvc vloer moet reinigen.

 1. Stofzuig de vloer.
  Het is belangrijk dat de vloer stof- en zandvrij is. Als er nog veel zand, stof en ander materiaal op de vloer ligt, kan dit krassen veroorzaken tijdens het dweilen. We raden aan de vloer minstens één keer per week te stofzuigen, afhankelijk van de mate van gebruik.

 2. Dweil de vloer.
  Een pvc vloer kan goed tegen water, maar het is niet nodig om veel water te gebruiken bij het dweilen. Wring de dweil of mop dus goed uit, want hier ga je met het laten drogen van de vloer profijt van hebben. Dweil altijd met de nerf mee, zodat je ook de naden schoonmaakt. Zorg daarnaast regelmatig voor een schone dweil.

 3. Laat de vloer drogen.
  Door de pvc vloer aan de lucht te laten drogen, krijg je het mooiste resultaat. Als je niet te nat hebt gedweild, is de vloer binnen mum van tijd droog.

PVC vloer schoonmaken na leggen

Heb je net een nieuwe pvc vloer laten leggen? Dan is er waarschijnlijk nog wat stof en vuil zichtbaar dat is veroorzaakt door het leggen van de vloer. Begin met grondig stofzuigen, zodat al het losse vuil weg is. Daarna kun je de vloer dweilen met een sopje naar eigen keuze, in lijn met de tips die we in je eerder hebben gegeven. Laat de vloer na het dweilen goed drogen en plaats direct viltjes onder stoelen en tafels. Een goed begin is het halve werk!

Onderhoud rondom pvc vloer reinigen

Met het goed schoonmaken van je pvc vloer ben je al een eind op weg, maar er is meer mogelijk op het gebied van preventief onderhoud van jouw vloer:

 • Plaats beschermviltjes onder stoel- en tafelpoten;

 • Gebruik een kunststof onderlegger onder bureaustoelen met wieltjes;

 • Leg bij iedere buitendeur een mat, zodat je zo min mogelijk vuil mee naar binnen neemt;

 • Plaats een vloerkleed op plekken waar je veel loopt, zoals in de zithoek. Bij Aanhuis.nl kun je uit allerlei collecties kiezen en in elke gewenste vorm op maat laten maken!

Heb je nog vragen over het schoonmaken van jouw pvc vloer? De vakmensen van Aanhuis.nl staan voor jou klaar. Kom naar de winkel en vraag om advies!