PVC vloer en het milieu; is dat te doen?

Een pvc vloer is een geweldige keuze! Talloze kleuren, dessins en voordelen. Maar hoe zit dat met het milieu? We zijn allemaal steeds milieubewuster bezig, maar sluiten pvc vloeren daar wel bij aan?

Zoek je een milieuvriendelijke pvc vloer?

PVC vloeren zijn erg populair. Dit vloersoort is al decennia op de markt waardoor je van alle voordelen van een doorontwikkeld product profiteert. Niet voor niets staan pvc-vloeren bekend om hun positieve eigenschappen, zoals:

  • PVC vloeren zijn makkelijk en snel te plaatsen
  • Je kan jouw pvc-vloer eenvoudig schoon houden
  • Een pvc-vloer gaat lang mee, hij is kras- en waterbestendig

Dat een pvc-vloer zo lang meegaat heeft onder andere te maken met de opbouw van de planken. PVC-vloeren hebben een toplaag die ervoor zorgt dat de vloer tegen een stootje kan. Maar als je een product kiest, dat lang in je woning zit, dan verwacht je er meer van. Hoe zit het met pvc vloeren en het milieu, zijn pvc-vloeren milieuvriendelijk?


Is een pvc vloer milieuvriendelijk?

Wij zijn ons er allemaal van bewust, hoe belangrijk het is om zorgvuldig om te gaan met de planeet waarop wij leven. Je kan in het dagelijks leven al een aantal keuzes maken voor een milieuvriendelijk leven, zoals:

  • Minder water verspillen
  • Fietsen in plaats van met de auto gaan
  • Minder afval produceren

Zo werk je actief aan jouw ecologische voetafdruk. Wanneer je nieuwe producten aanschaft voor je woning kan je hier ook rekening mee houden, bijvoorbeeld door een milieuvriendelijk geproduceerde pvc vloer te kopen.

Ontdek de mogelijkheden van pvc vloeren


Wat maakt een pvc vloer milieuvriendelijk?

In eerste instantie denk je waarschijnlijk aan het productieproces. Goed punt, want dit kost veel energie. Fabrikanten van pvc vloeren houden tegenwoordig rekening met de energiebronnen die ze gebruiken, zoals groene stroom of energie uit windkracht.

Hernieuwbare grondstoffen

De productie van een pvc vloer begint echter met de aanschaf van grondstoffen. Hier dragen hernieuwbare grondstoffen een steentje bij aan de milieuvriendelijkheid van pvc vloeren. Voor ons milieu is het belangrijk om voor grondstoffen te kiezen die niet schaars worden. De hernieuwbare grondstoffen raken niet op, denk bijvoorbeeld aan een herplant plicht van bomen wanneer je hout als grondstof verwerkt.

Vermindering CO2 uitstoot en afval

En het logistieke gedeelte is een belangrijke factor, want transport veroorzaakt CO2 uitstoot. Door transportwegen in de fabriek en daarbuiten zo kort en efficiënt mogelijk te plannen, besparen producenten op energie. Natuurlijk moeten de pvc vloer planken praktisch verpakt zijn en het liefst zo min mogelijk verpakkingsafval achterlaten, nog een aspect waar producenten tegenwoordig rekening mee houden.


Welke pvc vloeren zijn milieuvriendelijk?

In ons assortiment hebben wij pvc vloeren van kwalitatief hoogwaardige merken als Moduleo, mFLOR, Therdex, Forbo, Green-Flor, Ambiant, Aanhuis. De producenten houden, wat de levensloop van hun producten betreft, allemaal op verschillende manieren rekening met het milieu en duurzaamheid.

Zo maakt Forbo zijn vloeren in fabrieken die op 100% groene energie draaien. De producten van mFLOR zijn volledig recyclebaar, de fabrieken zijn ISO-14001 gecertificeerd wat betekent dat het effect van de productie neutraal is op de directe omgeving. De vloeren van Therdex zijn Ftalaat vrij (weekmakers). Dit zijn maar enkele voorbeelden voor pvc vloeren die milieuvriendelijk geproduceerd worden.


Keuze uit vele kleuren en patronen

Wat de kleuren en patronen van milieuvriendelijke pvc vloeren betreft is de keuze aan jou. Van een houtlook pvc vloer die net echt lijkt tot steenlook pvc tegels, alles is mogelijk. Of je voor een visgraat pvc in warme natuurtinten kiest of voor die stoere betonlook stroken in een rustgevende grijstint, kom maar op met je wensen! Als je verder wilt informeren of gedetailleerd advies wenst, dan helpen onze medewerkers in de dichtstbijzijnde winkel je graag.

Bezoek onze winkel


Til jouw interieur naar een hoger - groen - level!

Demi
Geschreven door Demi
Geschreven door
Demi

Gek op alles wat met interieur te maken heeft! Ik neem je graag mee in de wondere wereld van vtwonen, maar vertel je ook meer over de laatste trends op het gebied van raamdecoratie of wat vloerverwarming en een nieuwe vloer wel niet voor jouw huis kunnen doen. Lees je gezellig mee?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief