Gordijnstoffen

Als je nieuwe gordijnen gaat kopen, is het naast het soort gordijn ook belangrijk om te oriënteren op de soorten gordijnstoffen. Er zijn namelijk allerlei mogelijkheden, van bijvoorbeeld linnen en velours tot dunne vitrages. Het soort gordijnstof hangt ook af van je wensen. Wil je graag een mooi uitzicht houden of liever je woning helemaal kunnen verduisteren? Pas de gordijnstof van jouw nieuwe gordijnen hierop aan.

De juiste gordijnstoffen

Hoe belangrijk zijn gordijnstoffen? Nou, best belangrijk. Gordijnen zijn namelijk de omlijsting van je ramen. Gordijnstoffen bepalen door hun kleur en grootte ook de sfeer in je kamer. Bovendien kijken wij elke dag heel vaak automatisch naar het raam, omdat daar het daglicht vandaan komt; dit is een natuurlijke reactie. Als je nieuwe gordijnen koopt, is het belangrijk of je naar buiten wilt kunnen kijken. Of moet de gordijnstof juist inkijk weren? Afhankelijk van jouw wensen kies je een transparante of een ondoorzichtige gordijnstof.

Meer weten? Dat kan!
Maak een afspraak

Voor welke gordijnstoffen kan je kiezen?

Gordijnstoffen zijn in alle kleuren verkrijgbaar. Je kan uit verschillende stoffen kiezen, van linnen tot velours. Ook design gordijnstoffen met prachtige dessins hebben wij volop in ons assortiment. Een linnen gordijnstof is een populaire keuze. Doordat de stof redelijk los geweven is, laat het wel veel licht door, maar heb je geen volledige inkijk. Dit is een veilige keuze waar je jaren plezier van zult hebben. Ga je voor de laatste trend op het gebied van gordijnstoffen, dan kom je op velours uit. Deze glanzende stof met zijn zachte uitstraling zorgt voor een warme sfeer in huis, passend bij de woonstijl New chic met zijn luxe uitstraling.

Verduisterende gordijnstoffen

Bij ruimtes die je graag wilt verduisteren, heb je vaak twee keuzes in je gordijnstoffen; de gordijnstof is of heel dicht geweven of gevoerd. Verduisterende gordijnstoffen laten geen daglicht in je kamer en hebben vanwege de dikte van de stof als extra voordeel dat ze isolerend zijn. Ook verduisterende gordijnstoffen zijn in vele kleuren, met of zonder dessin en op maat verkrijgbaar.

Gekleurde gordijnstoffen

Naast wit worden pasteltinten vaak gekozen, denk aan licht roze gordijnen, lichtgrijs en ook natuurlijke kleuren als lichtgroen en oker zijn momenteel erg populair. Kies je een pastelkleurige gordijnstof die transparant is dan zorg je voor een speelse variatie. Zeker als de rest van je interieur rustig is, zoals bij de Scandinavische woonstijl. Liefhebbers van de klassiek elegante woonstijl gaan vaak juist voor diepe, donkere kleuren. Royal blauw of bordeaux rood zijn kleuren voor gordijnstoffen die dan vaak worden gekozen.

Gordijnstoffen met een printje

Gordijnstoffen met prints van bladeren of bloemen passen perfect bij woonstijlen als botanisch groen en basic naturel. Met vogels, bloemen of bladeren op jouw gordijnstoffen haal je de natuur in huis. Deze gordijnen hang je natuurlijk aan een houten roede op. Maar subtiele of grafische dessins zijn ook iets voor de liefhebbers van een modern en strak design interieur. Juist in een rechtlijnig of industrieel interieur voeg je met gordijnen het nodige stukje thuisgevoel toe.

Laat je inspireren!
Alle blog artikelen

Je hebt nog geen winkel gekozen

Op zoek naar de juiste woninginrichting voor jou? Kies dan jouw Aanhuis winkel in de buurt en kom langs voor advies en een inspirerende collectie. Of je nu gaat voor een totaalinrichting, of alleen een nieuwe vloer; wij helpen je!

Veelgestelde vragen

Om een keuze te maken welke stof of kleur gordijnen je wilt, is rekening te houden met hoeveel licht je in de ruimte nodig hebt of wenst. Bij Aanhuis.nl hebben we dikkere overgordijnen, ook wel verduisterende gordijnen genoemd. Deze zijn ideaal voor in de slaapkamer om het donker te maken. Daarnaast hebben we ook inbeweens en vitrages. Bij inbetweens is de stof semi-transparant. Je kunt er niet duidelijk doorheen kijken, dat wat wel kan bij vitrages. Inbetweens zijn mooi voor in je woonkamer. Ze geven je toch de sfeer, warmte en privacy die je nodig hebt. Vitrages zijn mooi in combinatie met raamdecoratie.


Onze elektrische gordijnrails werken met een motortje die je aan kunt sturen via afstandsbediening of de app. Geschikt voor overgordijnen, inbetweens en vitrages! Alles over elektrische gordijnrails lees je op onze pagina 'elektrische gordijnen'.

Inbetweens zijn de oplossing voor woningen aan drukke straten. De gordijnen zorgen ervoor dat je wel naar buiten kunt kijken, maar niet naar binnen. Qua stofdikte zitten ze tussen vitrages en overgordijnen in. Dit betekent dat ze net als vitrages de prachtige lichtstralen filteren, maar dan zonder inkijk.

Onze vakmensen letten bij het ophangen van de rails of roedes altijd op een aantal zaken. Zoals hoe je de rails moet hangen als je het raam nog wilt openen. Zeker bij ramen met een draai- en kiepstand. Daarbij letten ze ook op de afstand van de muur, verwarming of vensterbank. Daar moet ongeveer 8 cm afstand tussen zitten.


Overgordijnen hebben verschillende doeleinden. Ten eerste geven ze sfeer. Daarnaast zijn ze ook verduisterend en hebben ze een isolerende functie. De stof is dikker en eventueel gevoerd wat helpt om het donkerder te maken. Ze isoleren doordat ze de kou van ramen en deuren tegenhouden.

Onze overgordijnen zijn te verkrijgen in verschillende stoffen. Ontdek ze in onze winkel!


Confectie gordijnen zijn gordijnen die wij volledig op maat maken. Precies zoals jij het wenst. We komen bij je thuis om de maten op te meten en samen met de plooi van de gordijnen, maken we de gordijnen exact op maat. Met confectie van je gordijnen maak je je gordijnen af en het zorgt voor de juiste uitstraling van de kamers.

Vitrages geven jouw interieur niet alleen een sfeerboost, ze filteren ook het felle licht dat dagelijks naar binnen schijnt. Daarnaast beperken vitrages de inkijk in de woning. Met vitrages geniet je dus volop van de lichtinval en een stukje privacy.

Overgordijnen kunnen goed isolerend werken. Hoe dikker de stof, hoe beter de gordijnen isoleren. Door de strak geweven garens kan de lucht niet makkelijk ontsnappen. Ook gordijnen met een isolerende, verduisterende voering houden de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten.


Ja, er zijn raambekledingsopties die kunnen helpen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie in je woning. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Isolerende gordijnen: Gordijnen met een thermische voering of speciale isolerende eigenschappen kunnen helpen bij het verminderen van warmteverlies in de winter en het buiten houden van warmte in de zomer. Ze fungeren als een extra isolatielaag voor je ramen.
  • Duette® Shades: Deze gordijnen hebben een honingraatstructuur die lucht vasthoudt en helpt bij het isoleren van de ruimte. Ze zijn effectief in het verminderen van warmteverlies en het reguleren van de temperatuur in huis.
  • Rolgordijnen: ze bieden niet alleen privacy en veiligheid, maar ze helpen ook bij het isoleren van de ramen. Ze vormen een extra barrière tegen koude of warme lucht van buitenaf, waardoor de energie-efficiëntie wordt verbeterd.Bekijk alle veelgestelde vragen

Gordijnstoffen op maat laten maken

Wij helpen je graag om de gordijnen te kiezen die het beste bij jouw woonstijl passen. Bij het kopen van nieuwe gordijnen komen ook een aantal praktische vragen op je af als:

  • Hoe kan je een gordijnstof berekenen?
  • Hoe breed zijn gordijnstoffen?
  • Welke gordijnstof isoleert het beste?

Ook op deze vragen kunnen onze adviseurs je direct een vakkundig antwoord geven. Mocht je dat willen, dan komen wij ook je gordijnen inmeten. Wij laten de gordijnstoffen op maat maken en zodra ze klaar zijn kunnen wij je nieuwe gordijnen bij jou thuis monteren.