Gordijnen wassen en schoonmaken

(Rol)gordijnen kunnen zeker licht vochtig afgenomen worden om stof te verwijderen of lichte vervuiling te verwijderen. Het schoonmaken, vuil of stof verwijderen van gordijnen lijkt heel simpel, maar dit is per type gordijn verschillend. Je kan het gordijn zelf wassen of bij de stomerij langs brengen. Maar let er wel op dat wanneer jij je gordijn verkeerd behandeld dat de garens kunnen krimpen, verkleuren of dat de naden onherstelbaar vervormen. Het is dus belangrijk dat je je gordijnen op de juiste manier reinigt.

Hoe kun je gordijnen het beste wassen of schoonmaken?

Er zijn veel soorten gordijnen, maar gelukkig wel allemaal voorzien van een wasetiket. Omdat het wasetiket bepalend is adviseren wij om niet alle instructies omtrent het wassen van gordijnen klakkeloos over te nemen. Als je afwijkt van het wasvoorschrift van je gordijnen, is de kans groot dat je de gordijnen beschadigd. Tevens verlies je de eventuele garantie op de gordijnen bij de fabrikant. Hebben jouw gordijnen geen wasetiket? Schakel dan hulp in van de stomerij en leg de verantwoordelijkheid voor het wassen van gordijnen in hun handen.

Ontdek onze gordijnen


Wassen en afstoffen overgordijnen, vitrage en inbetweens

Let er goed op of jouw gordijnen geschikt zijn om zelf te wassen. Mocht dit wel het geval zijn, zorg dan dat het gordijn (indien mogelijk) wordt ontleed van alle mogelijke haken en loodjes. Deze kunnen namelijk afgeven, het gordijn en/of de wasmachine beschadigen. Mocht dit niet mogelijk zijn, zorg er dan voor dat de haakjes en ogen goed zijn afgeschermd door bijvoorbeeld een washandje met een elastiek eromheen.

Hoe kan je zelf het beste je gordijnen wassen?

Het wassen van je gordijnen kan met een handwas en machinewas. Hieronder vind je alle ins- en outs waar je op moet letten bij het wassen / schoonmaken van je gordijnen.

Hoe kan je het beste je gordijnen met de hand wassen?

Zorg ervoor dat de gordijnen ruim in het sop kunnen weken, denk hierbij aan een grote teil of een badkuip en gebruik daarbij niet teveel zeep of chloor. Hierdoor kan de kleur van het gordijn aangetast worden. Wring na het weken het gordijn niet uit en probeer zo min mogelijk op de vlekken te boenen, wanneer je dit doet boen je het er nog dieper in. Hang vervolgens de gordijnen nat uit om te drogen. Het droog maken of föhnen van gordijnen raden wij af, dit omdat hierdoor de stof kan gaan krimpen.


Kunnen gordijnen ook in de wasmachine?

Je gordijnen kunnen ook in de wasmachine, maar let er goed op dat de trommel niet te vol zit. Hierdoor drukt het gordijn harder tegen de buitenkant aan en kan het schuurplekken veroorzaken op je gordijn. Volg de wasinstructies goed, want een te hoge temperatuur kan voor verkrimping van het gordijn zorgen. Volg dus altijd het wasvoorschrift als die aanwezig is. Voor wat dunnere stof gordijnen en vitrages adviseren wij om deze in een kussensloop waszak te doen, anders kan de stof scheuren. Laat de gordijnen niet centrifugeren en hang ze vervolgens nat uit om te drogen.

Kom langs in een winkel bij jou in de buurt om alle mogelijkheden te testen, voelen en beleven, zodat jouw gordijnen goed bestand zijn tegen vocht en vuil en je het juiste gordijn schoonmaakmiddel hebt.

Bezoek onze winkelFrisse gordijnen = fris interieur!

Demi
Geschreven door Demi
Geschreven door
Demi

Gek op alles wat met interieur te maken heeft! Ik neem je graag mee in de wondere wereld van vtwonen, maar vertel je ook meer over de laatste trends op het gebied van raamdecoratie of wat vloerverwarming en een nieuwe vloer wel niet voor jouw huis kunnen doen. Lees je gezellig mee?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief